uponaroof.blogg.se

something I have been thinking about doing for a very long time

Glitter

Allmänt Permalink0
Jag upplever i  mitt arbetet med barn och bild att vi har ibland rätt olika uppfattningar om vad som är fint. Jag tror att man ska försöka undvika ordet fint med jag hamnar där ändå, av vad? brist på fantasi? brist på andra ord? brist på tid? Jag mernar, det finns inte alltid tid att prata om varför något ´fungerar´ eller varför en idé är intressant. Men nu är vi inne på logistiken och det kanske inte är där vi ska fokusera blicken just nu.
 
Termen estetiskt är inte hellre tillräcklig eftersom jag inte är så intresserad av att saker ska endast vara visuellt tilltalande. Jag letar efter andra värden. Och för mig finns det saker som inte tillför några värden alls.
 
Som glitter. Inte för att det är fult i sig men för att det används på fel sätt. Enligt mig. Men för elever blir glittret som den grande finale. Inget är fullbordat utan glitter- om barnen fick bestämma själva. 
 
Jag har varit med om lektioner med 6 och 7 åringar där allt ser ut att blir riktigt spännande och det finns en variation i klassrummet som är så häftigt att se. Tills fröken släpper in glittret. Och då plånas allt ut till en enda platt glittrade massa.
 
Samma vecka visar jag för en annan grupp av något äldre elever en bild av en Maori konstnär som uteslutande arbetar med glitter i sina enorma tavlor baserade på maorimönster. Och jag håller med dem att dessa bilder är fantastiska. Allt eller inget liksom. Så måste det vara! Eller?
 
Jag köpte den största lådan med glitterpennor som jag kunde hitta.
Hej och hå - glitter till I drop.
 
Första glitter lekar.
Rothkos enorma färgfält översatt till mini glitterbilder.
Jag funderade på att glittertolka en rad olika manliga konstnärers verk.
Jag funderar på varför jag gillar 3D form och kom på att det kanske är att ljuset är så viktig i vår upplevelser av form och det är det jag tycker så mycket om- som jag inte får när jag arbetar två-dimensionellt. Även när det gäller objekt eller bilder av glitter så spelar ljuset en stor roll. Även hur vi rör oss inför ett verk av glitter är mycket betydelsefull för vilken upplevelse vi får.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top